Sota skorsten

Behöver du hjälp av en sotare?

Om du eldar och har en skorsten måste du emellanåt låta en sotare sota din skorsten. Om du inte sotar och har sot kvar i din skorsten kan det börja brinna i skorstenen, vilket kan vara farligt. Så kallad soteld uppstår oftare än du kanske tror och när olyckan är framme går det undan. Efter ett par minuter är temperaturen upp på över 1000 grader när sot och annan brännbar beläggning brinner.

Enligt lagen om skydd mot olyckor är det okej att som fastighetsägare själv utföra sotning så länge det görs på ett säkert sätt ur brandskyddssynpunkt. Det är kanske inte en kunskap som så många sitter inne på och dessutom saknas ofta rätt utrustning för att sota skorstenar.

Genom oss kan du få offerter från professionella skorstenssotare som kan sota och/eller besiktiga din skorsten.

Hur ofta bör jag sota skorstenen?

Skorstenen hjälper bland annat till med att föra ut farliga gaser och fukt ur ditt hus, genom kanaler som är kopplade till kök, badrum, med mera. När du eldar bildas sot och obrända rester som kan börja brinna igen. Att bränder uppstår till följd av detta är tyvärr inte helt ovanligt och det är därför mycket viktigt att regelbundet sota skorstenen. 

Använder du kamin, kakelugn eller liknande regelbundet så bör du sota din skorsten åtminstone en gång per år och om du eldar mer sällan räcker det att sota skorstenen vartannat eller vart tredje år.

Om det var längesedan du lät sota skorstenen så är det definitivt läge att boka en tid med en sotare idag. Då kan du också passa på att se över så att allt med din skorsten fungerar som det ska samt rådfråga om hur ofta du behöver se till att få skorstenen sotad framöver, baserat på ditt användningsmönster.

Vi hjälper dig att hitta prisvärda sotare

Om det var ett tag sedan du sotade skorstenen är det hög tid att ta tag i det. I vårt kontaktformulär kan du välja när du önskar få det gjort. När du skickar in din förfrågan blir du snart kontaktad med offerter från flera skorstensentreprenörer som kan hjälpa dig med att sota din skorsten.

Skjut det inte på framtiden om det var längesedan du sotade skorstenen, utan skicka in din kostnadsfria offertförfrågan redan idag!

Våra senaste förfrågningar

 • Marianne bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Har en öppen spis i Hede, Härjedalen där spjället är trasigt och ev.sprickor i muren / skorstenen som behöver lagas.
  Önskar offert på detta eller kontakt med firma som utför detta arbete
 • ylva bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Laga eller täta 2 rök kanaler
 • Jan bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Hej! har ett sommarhus i Hillsand. Fem mil från strömsund. Fogarna på skorstenen har sett bättre dagar. Vet inte skicket förövrigt men skulle behöva en koll och kostnadsförslag på det.
  Mvh / Jan Danielsson
 • Johan bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Vi köpte ett fritidsställe i Ryssby i somras med 5 kakelugnar som enligt uppgift är godkända och de har vi använt. Dessa behöver sotas.
  Vi har även en vedspis men den ska sakna något för att bli godkänd och vi önskar veta vad.
  Önskar även skorstenen...
 • phong bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  skorstenen kan vara fuktskadad
 • Helena bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Sotning av skorsten till öppen spis
 • Calle bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Installera en kasett och rör i en öppen spis i ett gammalt hus i Skanör. Kasett som passar i storlek är Atar 57 typ
 • Cecilia bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Vi har köpt sommarställe i Gryt och nu önskar vi få skorstenet kollat om det är eldningsäkert samt även en gammal vedspis provtryckt om den fungerar.
  Skulle även vilja veta om det är görbart att sätta in en extra eldstad i huset. Huset är...

Vill du som företagare ta del av våra förfrågningar?

Anmäl ditt intresse här.