Sota skorsten

Behöver du hjälp av en sotare?

Om du eldar och har en skorsten måste du emellanåt låta en sotare sota din skorsten. Om du inte sotar och har sot kvar i din skorsten kan det börja brinna i skorstenen, vilket kan vara farligt. Så kallad soteld uppstår oftare än du kanske tror och när olyckan är framme går det undan. Efter ett par minuter är temperaturen upp på över 1000 grader när sot och annan brännbar beläggning brinner.

Enligt lagen om skydd mot olyckor är det okej att som fastighetsägare själv utföra sotning så länge det görs på ett säkert sätt ur brandskyddssynpunkt. Det är kanske inte en kunskap som så många sitter inne på och dessutom saknas ofta rätt utrustning för att sota skorstenar.

Genom oss kan du få offerter från professionella skorstenssotare som kan sota och/eller besiktiga din skorsten.

Hur ofta bör jag sota skorstenen?

Skorstenen hjälper bland annat till med att föra ut farliga gaser och fukt ur ditt hus, genom kanaler som är kopplade till kök, badrum, med mera. När du eldar bildas sot och obrända rester som kan börja brinna igen. Att bränder uppstår till följd av detta är tyvärr inte helt ovanligt och det är därför mycket viktigt att regelbundet sota skorstenen. 

Använder du kamin, kakelugn eller liknande regelbundet så bör du sota din skorsten åtminstone en gång per år och om du eldar mer sällan räcker det att sota skorstenen vartannat eller vart tredje år.

Om det var längesedan du lät sota skorstenen så är det definitivt läge att boka en tid med en sotare idag. Då kan du också passa på att se över så att allt med din skorsten fungerar som det ska samt rådfråga om hur ofta du behöver se till att få skorstenen sotad framöver, baserat på ditt användningsmönster.

Vi hjälper dig att hitta prisvärda sotare

Om det var ett tag sedan du sotade skorstenen är det hög tid att ta tag i det. I vårt kontaktformulär kan du välja när du önskar få det gjort. När du skickar in din förfrågan blir du snart kontaktad med offerter från flera skorstensentreprenörer som kan hjälpa dig med att sota din skorsten.

Skjut det inte på framtiden om det var längesedan du sotade skorstenen, utan skicka in din kostnadsfria offertförfrågan redan idag!

Våra senaste förfrågningar

 • Veronica bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Har köpt nytt hus och skulle vilja ha en genomgång av vedspisen, kaminen och den öppna spisen så det går att använda dem
 • Pia bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Skorsten till kakelugn har tappat murbruk vid toppen. Behöver nog bara läggas på lite murbruk.
 • Gustav bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Skorsten på villa som behöver tas ned till Vinden och muras upp på nytt. Om ni har återvunnet tegel som kan passa på en 1916 villa så är det ett plus, annars skaffar vi det inför ommurning. Taket är bandtäckt så det kommer krävas skydd...
 • Sylvia bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  sätta slang i skorstenen samt eventuellt rappa densamma
 • Atdhe "Ave" bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Bergsäker AB söker sotare till uppdrag av Ängelholms kommun i Munka-Ljungby för eventuella provtryckningar eller okulära besiktningar av murade skorstenar samt kakelugnar. Bergsäker AB driver med omgivningspåverkan för byggen som består av besiktningar och vibrationsmätningar på intilliggande fastigheter. Sotare kommer tillsammans med Bergsäker att gå...
 • Olivia bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Äldre skorsten i ett hus från 1938 som behöver en insats/rör pga slitage samt byta ut den stora och klumpiga murade framsidan (öppningen) av kaminen/eldstad till en mer rumsanpassad braskamin. Mindre reperation av murväggen efter rivning av gammal eldstad och ny stålplatta på golvet...
 • vanessa bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  skorsten årlig översyn
 • kickan bad om offert för Hem & Trädgård
  laga skorsten mura upp nya stenar ovan tak.
  dom håller på att gå sönder. läcker mellan tak och murstock och har eld förbud. ska man ha rör eller glidgjutning? det är en vedspis och en kakelugn skulle vilja ha prisförslag offert.
  tack på förhand

Vill du som företagare ta del av våra förfrågningar?

Anmäl ditt intresse här.