Tätning skorsten

Har du problem med en otät skorsten?

En rökkanal som inte är ordentligt tät ger en sämre funktion i kanalen och dessutom kan det leda till enorma risker. Med dåligt tätade skorstenar ökar bland annat hälsorisken – rökgaser kan sippra ut genom otätheterna och sprida sig in i bostaden eller vindsutrymmen, vilket kan vara väldigt skadligt. Dessutom ökar brandrisken. Vid en soteld så sprider sig elden snabbt genom springor och otätheter vilket gör att branden blir svårare att släcka, snabbare växer och snabbare når boytor.

En dåligt tätad skorsten kan med andra ord inte hantera en soteld lika bra som en välfungerande skorsten kan. Tätning av skorsten bör därför vara prioriterat för den som använder en kamin eller öppen spis.

Genom oss kan du få offerter på vad det kostar att täta skorsten och metoden anpassas efter den typ av eldstad du har för att ge bästa tänkbara skorstenstätning.

Vad innebär en tät skorsten?

En tät skorsten är mycket viktigt för att du på ett effektivt och säkert sätt ska kunna leda ut rök ur huset när du eldar. Om du ska installera en kamin i huset så är en tät skorsten en förutsättning för att du ska kunna påbörja ditt arbete. Sotaren underkänner eller godkänner din skorsten efter att ha kontrollerat att skorstenen och rökkanalerna är täta.

Hur tätar man rökkanalerna? 

Det här är ett jobb som är möjligt att göra själv, men som inte rekommenderas om du inte har rätt kunskaper. Investera istället i din egen säkerhet och se till att låta en professionell sotare göra jobbet.

Beroende på vad problemet är så använder sig sotaren av olika metoder för att täta kanalerna, exempelvis genom så kallad glidgjutning, som innebär att en tätningsmassa fäst längs hela skorstenens insida genom en gummikon som dras upp med ett rep. 

Skicka in din offert redan idag

Om du har problem med din skorsten eller behöver se till att få den godkänd för att installera en kamin i huset, så kan du använda vår kostnadsfria offertförfrågningstjänst här på sidan, för att hitta professionella och prisvärda sotare som kan täta skorstenen.

Ta några minuter åt att fylla i formuläret så återkommer snart upp till fem olika firmor med sina offerter till dig.

Våra senaste förfrågningar

 • Rolf bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Prisförslag på trycktestning av två kakelugnar i lägenhet i centrala Göteborg. ROT-avdrag?
 • Annapia bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Hej!
  Undrar vad det skulle kosta ett mura en skorsten från grunden då jag ska bygga en liten stuga på ca 35 kvadratmeter med 4 m i takhöjd på ett berg i Mollösund, Orust. På ena sidan av murstocken ska det vara öppen spis och...
 • Leif bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Nytillverkning av skorsten med plats för infälld
  kamin i på 2 plan
 • Marcin bad om offert för Bygg & hantverkare - Besiktningsman
  Hej, jag köper ett fritidshus i Söderhamn med en vedkamin + vedspis som inte har underhållits i drygt tre år. Skulle det vara möjligt att göra en besiktning och eventuellt en sotning den 23 februari när jag får tillträde och är på plats?
 • payam bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Installera en kassett till öppenspis.
 • Marie bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Ta bort kajbon i några skorstenar samt rensa några skorstenspipor från kvistar och annat skräp som trillat ner från stora träd i närheten av fastigheten. Sammanlagt 6st skorstenar åt 6st hushåll. Vill åxå ha kajnät till alla skorstenar. Det är ingen förening utan 6st hushåll...
 • Kajsa bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Inspektera rökkanaler i torp. Västra Näshulta!
 • Lars bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Har fått skatbo i fläkten. Skulle behöva rensas och läggas på lock så det inte händer igen.

Vill du som företagare ta del av våra förfrågningar?

Anmäl ditt intresse här.