Tätning skorsten

Har du problem med en otät skorsten?

En rökkanal som inte är ordentligt tät ger en sämre funktion i kanalen och dessutom kan det leda till enorma risker. Med dåligt tätade skorstenar ökar bland annat hälsorisken – rökgaser kan sippra ut genom otätheterna och sprida sig in i bostaden eller vindsutrymmen, vilket kan vara väldigt skadligt. Dessutom ökar brandrisken. Vid en soteld så sprider sig elden snabbt genom springor och otätheter vilket gör att branden blir svårare att släcka, snabbare växer och snabbare når boytor.

En dåligt tätad skorsten kan med andra ord inte hantera en soteld lika bra som en välfungerande skorsten kan. Tätning av skorsten bör därför vara prioriterat för den som använder en kamin eller öppen spis.

Genom oss kan du få offerter på vad det kostar att täta skorsten och metoden anpassas efter den typ av eldstad du har för att ge bästa tänkbara skorstenstätning.

Vad innebär en tät skorsten?

En tät skorsten är mycket viktigt för att du på ett effektivt och säkert sätt ska kunna leda ut rök ur huset när du eldar. Om du ska installera en kamin i huset så är en tät skorsten en förutsättning för att du ska kunna påbörja ditt arbete. Sotaren underkänner eller godkänner din skorsten efter att ha kontrollerat att skorstenen och rökkanalerna är täta.

Hur tätar man rökkanalerna? 

Det här är ett jobb som är möjligt att göra själv, men som inte rekommenderas om du inte har rätt kunskaper. Investera istället i din egen säkerhet och se till att låta en professionell sotare göra jobbet.

Beroende på vad problemet är så använder sig sotaren av olika metoder för att täta kanalerna, exempelvis genom så kallad glidgjutning, som innebär att en tätningsmassa fäst längs hela skorstenens insida genom en gummikon som dras upp med ett rep. 

Skicka in din offert redan idag

Om du har problem med din skorsten eller behöver se till att få den godkänd för att installera en kamin i huset, så kan du använda vår kostnadsfria offertförfrågningstjänst här på sidan, för att hitta professionella och prisvärda sotare som kan täta skorstenen.

Ta några minuter åt att fylla i formuläret så återkommer snart upp till fem olika firmor med sina offerter till dig.

Våra senaste förfrågningar

 • Gustav bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Skorsten på villa som behöver tas ned till Vinden och muras upp på nytt. Om ni har återvunnet tegel som kan passa på en 1916 villa så är det ett plus, annars skaffar vi det inför ommurning. Taket är bandtäckt så det kommer krävas skydd...
 • Ulrika bad om offert för Hus & Fastighet - Sotare
  Provtrycka en troligen oanvänd skorsten från 1969.
 • Johan bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Sota+ besiktning för 1st kamin+skorsten.
 • Irene bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Vi kanske ska hyra ett gammalt torp i Väderstad. Det heter Hästäng ich är områdets äldsta torp . Känner ni till i vilket skick skorsten och eldstad är där? Det har två eldstäder som ej är besiktigade. Vi ska titta oå torpet den...
 • Lolita bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Besiktiga och godkänna efter nyinstallation kamin och rökkanal!
 • Katarina bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Renovera två stycken frostskadade skorstenar ovan tak.
 • Pål bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Jag vill kontrollera en gammal rökkanal och skorsten som inte varit i bruk på ett fritidshus för att se om vedspisen går att använda och eventuellt även sätta in en kamin/öppen spis?
  Plats: Ekholmen vid Nämdö.
 • Kent bad om offert för Hus & Fastighet - Kamin, kakelugn & skorsten
  Manschetten/kragen av plåt runt skorstenen på taket har lossnat och öppnat upp ett hål in till vinden. Inte stort men det behöver lagas. Plus kontroll/provtryckning av kanalerna.

Vill du som företagare ta del av våra förfrågningar?

Anmäl ditt intresse här.